2013-05-21 21.20.56-smallZo, de afgelopen tijd weer bezig geweest met het blok. Nadat de kop eraf was ging vanonder de pan eraf. Die pan zat goed vast aan het blok en het duurde even eer ik hem los had. Na alles schoongemaakt te hebben kon ik de zuigerstangen vanonder losmaken en die naar boven drukken en zo een voor een eruit nemen. Alles weer netjes in elkaar, zodat er geen delen verloren konden gaan. Hierna kon het schoonmaken van de zuigers beginnen. Nieuwe veren en lagers waren intussen besteld. De oude zuigerveren waren versleten en er was ruimte ontstaan, waardoor er olie mee naar boven werd geperst en dat merkte je door de rookwolk uit de uitlaat.

De oude veren had ik intussen van de zuigers weggenomen en een van de veren had ik gebruikt als schrapertje om de groeven goed schoon te kunnen maken (Zo’n oude veer kan je beter even in tweeën breken en er dan, net als een bijtel, een scherp kantje aan slijpen). Wat een pokken werk is dat zeg… Maar goed, je doet het omdat het voor een goed doel is.

Nadat deze klus geklaard was gingen de, inmiddels gekregen, nieuwe veren er weer omheen. Alle kamerwanden eerst nog even voorzien van een olie laagje (met de hand insmeren) en daarna gingen de zuigers, van bovenaf, weer één voor één terug in het blok. Nieuwe lagers erin en daarna werd alles weer goed vastgezet met een momentsleutel. Weer een stapje verder in de goede richting.

Nu gaan we verder met het terugplaatsen van de pan.